Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, în data de 15 februarie 2024, Biblioteca Școlii Gimnaziale ”George Emil Palade”, Mun. Ploiești (prin aportul d-nei profesor învățământ primar Săceanu Laura și a d-nei bibliotecar Năstase-Alexandru Clementina), va organiza în colaborare cu Biblioteca Casei Corpului Didactic Prahova (bibliotecar Niculescu Mihaela-Oana), activitatea cu tema ”Magia lecturii pentru cei mici”, la care vor participa elevii școlii, de la clasa a 2-a D.

Activitatea are ca scop cultivarea interesului pentru lectură în rândul celor mici, precum și dezvoltarea abilităților de comunicare și receptare literară.

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

Agenda evenimentelor de specialitate – Biblioteca Națională a României

 

Biblioteca Națională a României a creat agenda de specialitate, pe care o acualizează permanent, unde sunt incluse evenimente naționale și internaționale, care pot fi de interes pentru dumneavoastră.
Vă invităm să o consultați la adresa de mai jos:
https://www.bibnat.ro/Agenda-evenimentelor-de-specialitate-s401-ro.htm
Cercul de specialitate la disciplina Biblioteconomie și Știința Informării

Cercul de specialitate la disciplina Biblioteconomie și Știința Informării, cu tema ”Activitatea de animație în bibliotecile și CDI-urile din învățământul preuniversitar – exemple de bune practici”, susținut de d-na bibliotecar Miroiu Anda Mihaela, de la Școala Gimnazială AL. I. Cuza, Mun. Câmpina, va avea loc joi, 10 noiembrie 2022, la Casa Corpului Didactic Prahova, Sala Mare, parter. Primirea invitaților se va face în intervalul orar 10.30-11.00.

 
 
S-a dat startul la proiecte, la Biblioteca CCD Prahova!!!������✏️  
Începând cu luna februarie 2022, Biblioteca CCD PRAHOVA relansează în calitate de coordonator, proiectul educațional interjudețean ”Aleea Scriitorilor”, ajuns la ediția a 4-a. De asemenea, inițiem un nou proiect educațional județean, cu caracter ecologic, ”Eco Planeta” ☀️����☀️������
Biblioteca CCD Prahova va marca „Ziua Internațională a Cititului Împreună”, miercuri, 2.02.2022, prin intermediul a 2 activități constând în ateliere de lectură, organizate și susținute, în cadrul a 2 parteneriate cu unități de învățământ din județ:
1. PARTENERIAT CCD PH-SCOALA GIMN. „GEORGE EMIL PALADE”, MUN PLOIESTI, PT ACTIVITATEA CU „TEMA ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ”
2. PARTENERIAT CCD PH-LICEUL TEORETIC COM. FILIPESTII DE PĂDURE, PT ACTIVITATEA „ÎNTRE NOI, PRIETENII…DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ”

Biblioteca CCD Prahova a marcat „ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ”, miercuri, 2.02.2022, prin intermediul a 2 activități constând în ateliere de lectură, organizate și susținute, în cadrul a 2 parteneriate cu unități de învățământ din județ:

1.     PARTENERIAT CCD PH-SCOALA GIMN. „GEORGE EMIL PALADE” (prin contribuția d-nei bibl. Năstase Clementina și d-nei prof. înv. primar Contescu Daniela), MUN PLOIESTI, PENTRU ACTIVITATEA CU TEMA ”ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ” (imagini video la link-ul de mai jos)

https://drive.google.com/file/d/14B3Co03gUBj2v6YNSDTAVTZ4J0OsjC_A/view?usp=drive_web

2.     PARTENERIAT CCD PH-LICEUL TEORETIC COM. FILIPESTII DE PĂDURE (prin contribuția d-nei bibl. Smărăndoiu Daniela), PENTRU ACTIVITATEA „ÎNTRE NOI, PRIETENII…DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ” (imagini video la link-ul de mai jos)
 
 
   

În atenţia unităţilor de învăţământ în cadrul cărora funcţionează CDI / biblioteci şcolare,

Bibliotecarilor şcolari, profesorilor documentarişti, responsabililor CDI

 

În data de 14.10.2021, începând cu ora 10.30, va avea loc online, Consfătuirea de specialitate, la disciplina Biblioteconomie și Știința Informării, destinată bibliotecarilor şcolari / responsabililor cu activitatea bibliotecii, profesorilor documentarişti / responsabililor CDI.

În vederea participării, categoriile profesionale menționate mai sus, se vor înscrie până la data limită de 13.10.2021 (ora 11.00), la linkul: https://forms.gle/LVbLyxAuniPgxWEWA

Înscrierea în formularul Google, este esențială și obligatorie, atât pentru a putea transmite datele de conectare, persoanelor care au completat linkul, cât și pentru eliberarea adeverințelor de participare, prin colectarea datelor din formularul de înscriere, și confruntarea celor înscriși cu prezența online.

SCRISOARE METODICĂ

     Unitătile de învățământ din mediul rural, care au și structuri cu grupe de preșcolari și care nu au certificarea de Gradiniță-bibliotecă, se pot înscrie în programul național de stimulare a lecturii în grădinițe și în familie, „Citește-mi 100 de povești!”, inițiat de Asociatia OvidiuRo și derulat în parteneriat cu #MinisterulEducației și Ministerul Culturii, în concordanță cu direcțiile cuprinse în #RomâniaEducată.
Înscrierea o poate face, până în 3️⃣0️⃣ septembrie 2021, directorul unității de învățămant, creând un cont aici: ��https://www.ovid.ro/contul-tau/
Pașii următori:
– crearea, împreună cu echipa de educatoare, a unui plan de lectură și încărcarea lui în platformă
– înscrierea personală a educatoarelor – pe același link
– participarea educatoarelor la programele de formare
– primirea și utilizarea cărților oferite de Asociația #OvidiuRo, în sesiuni zilnice de lectură cu și pentru copii
Vă încurajăm să vă alăturați celor 633 de grădinițe care au devenit deja grădinițe-bibliotecă și celor peste 2.000 de profesori activi din program, care au desfășurat activități zilnice de lectură cu peste 54.000 de copii.
 
Detalii suplimentare ��: www.100depovesti.ro
 
În vederea realizării evidenței activității bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare, la nivelul județului Prahova (atât a celor care beneficiază de personal normat, cât și a celor care se află în responsabilitatea unei persoane neremunerate, nenormate), vă rugăm să transmiteți bibliotecarilor școlari / profesorilor-documentariști / responsabililor cu activitatea bibliotecii / CDI, următoarea situație statistică, care se va realiza până la data limită de 14.04.2021, prin completarea formularului Google, la linkul:  

Chestionar privind activitatea bibliotecilor și CDI, la nivelul județului Prahova, în perioada Martie 2020-Martie 2021

           Vă mulţumim pentru colaborare!
 

 

Consiliere metodologică online, pentru bibliotecari și documentariști
 
Miercuri, 09 decembrie 2020, începând cu ora 12.00, Departamentul Bibliotecă al CCD Prahova, organizează online, o sesiune de consiliere metodologică, adresată  bibliotecarilor școlari, documentaristilor, responsabililor cu activitatea bibliotecii/CDI. Linkul de acces, va fi trimis persoanelor din grupul-țintă, cu 24 de ore înainte. 

 

O bibliotecă virtuală de materiale didactice, ce include și o platformă de creare de conținut pentru profesori și o enciclopedie digitală, a fost lansată săptămâna aceasta. 
 Biblioteca virtuală Edu Online include :
 
 • lecții pentru învățământul primar, gimnazial și liceal;
 • lecții pentru copiii cu cerințe educaționale speciale;
 • laboratoare virtuale (lucrări de laborator dedicate liceenilor, pentru disciplinele chimie, fizică și biologie);
 • exercițiile și problemele Campion, pentru cei care își doresc performanță în informatică;
 • Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”;
 • Wand.education, creator de conținut digital, dedicat profesorilor.
 
 1. Resurse educaționale/informaționale pe categorii de vârstă / cicluri de școală

  1. Preșcolari

 1. Clasele 1-4

  1. Clasele 5-8

  1. Liceu

  1. Adulți

 1. Cultură

  1. Teatru 

  1. Muzee – tururi virtuale

 1. Conferințe, dezbateri, dialoguri

  1. Comedie / stand-up

 1. Descoperă Terra (camere web) / Grădini zoologice

Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii, marcată anual pe 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori.

Ziua internaţională a cărţilor pentru copii a fost iniţiată în 1967. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii, ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.
Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”|, „Micuţa sirenă”.
De obicei, manifestările dedicate acestei zile, includ activităţi în şcoli şi biblioteci, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, întreceri sportive şi jocuri cu zmee şi măşti. Anul acesta este marcată prin apel la mediul virtual.
La nivel internaţional, în fiecare an, Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este patronată de o ţară membră a „International Board on Books for Young People”. 

Poveşti Audio Online – basme şi povestiri sonorizate

La 1 aprilie 1881, se năștea la Rășinari, scriitorul Octavian Goga.

material O. Goga

 
Scrierile lui Spiru C. Haret sunt disponibile, spre citire şi descărcare, pe perioada stării de urgenţă, pe eLibrary.snspa.ro, biblioteca virtuală lansată de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
 
 
„Nichita Stănescu se mișca într-adevăr într-o sferă superioară, siderată de valori exclusiv artistice. Cât despre gustul său pentru „compromis”, cred sincer că nu prea știa ce înseamnă acest lucru, tocmai pentru că era un ingenuu. Dacă nu mi-ar fi teamă că devin prea … doct, aș zice că spiritul său ludic îl făcea să plutească pe deasupra situațiilor, pentru a căror substanță tragică cred că nu avea „organ”: tălpile lui nu se atingeau nici de flori, nici de mocirlă. Singurul păcat al lui Nichita Stănescu a fost crima săvârșită față de sine însuși: distrugerea sistematică a carcasei care-i asigura superbul exercițiu al spiritului.”
Nichita Stănescu este cel mai important poet român de după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanșa asupra poeților ei.” (Ștefan Augustin Doinaș)
 
Casa Corpului Didactic Prahova în colaborare SC School Consulting SRL, furnizor national de formare profesionala, autorizat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Educatiei Naţionale prin Autoritatea Nationala pentru Calificari, anunta deschiderea sesiunii de inscrieri pentru cursul de specializare BIBLIOTECAR cod C.O.R 262202.
Condiţii de acces: studii superioare din orice domeniu.
Data începerii cursului: 16.03.2020 ora 16.00,  la sediul CCD Prahova.
Tarif: 600 Ron, cu plata in 2 rate!!!!!
Pentru a va putea inscrie, trebuie sa trimiteti online, fisa de inscriere, pe adresa de email: gigi.ionescu@schoolconsulting.ro , iar in data inceperii cursului, se va aduce in original, impreuna cu urmatoarele acte: copie carte de identitate, copie certificat de nastere, copie ultima diploma de studii si adeverinta de la medicul de familie sau de la medicina muncii cu specificatia”apt pentru formare profesionala”.
Locaţia cursului CCD Prahova. Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, vă rugăm să ne contactaţi! Ing. Ionescu Gheorghe Telefon: 0723 72 4884 / 0761.448.719.

Cerere inscriere – 2020 – School Consulting Srl

Nota de informare CURSANTI

Ofertă curs Specializare Bibliotecar
Anexa 116

 
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, între orele 13.00-14.00, Biblioteca CCD Prahova organizează activitatea cu tema „Luceafărul literaturii române”, dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale și personalității celui mai mare scriitor român, Mihai Eminescu.
 
 
Programul de formare continuă cu tema Managementul riscului în structurile infodocumentare – biblioteci și CDI-uri, va începe miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 14.00.
 
 
Cercul pedagogic la Biblioteconomie si Știința Informării, aferent semestrului I al anului școlar 2019-2020, va avea loc în data de 5 decembrie 2019, la Liceul Tehnologic Elie Radu, mun. Ploiești, de la ora 10.00 (9.30-10.00-primirea invitaților).
 
 

În vederea realizării monitorizării / evidenței activității bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare din sistemul de învățământ preuniversitar, la nivelul județului Prahova, vă trimitem Fișa de evidență a activității bibliotecii (va fi completată de bibliotecarul școlar / responsabilul cu activitatea bibliotecii) și Fișa de monitorizare a activității CDI (va fi completată de responsabilul cu activitatea CDI / profesorul documentarist).

         Acestea vor fi semnate de directorul unității școlare, vor fi  ștampilate și vor fi trimise în format scanat, la adresa de e-mail: ccdph_biblioteca@yahoo.com, până la data limită de 31.10.2019.
adresa monotorizare si evidenta           fisa activitate biblioteca scolara                fisa monitorizare CDI

         Vă mulțumim pentru colaborare!

Vă aducem la cunoştinţă că joi, 26.09.2019, începând cu ora 10.00, la Casa Corpului Didactic Prahova, va avea loc Consfătuirea de specialitate, la disciplina Biblioteconomie și Știința Informării, pentru anul şcolar 2019-2020.

ANUNȚ CONSFĂTUIRI

În atenția bibliotecarilor și documentariștilor !!!
Ultima activitate metodică, științifică și culturală din acest an școlar, la disciplina Biblioteconomie și Știința Informării, va avea loc în data de 23 mai 2019, de la ora 10.00, la Școala Gimnazială „Ing. Ghe. Pănculecu”, Oraşul Vălenii de Munte.
Tema activității – „Impactul lecturii și performanța în educație”
Susținător activitate – Bibliotecar Școala Gimnazială „Ing. Ghe. Pănculecu”, Oraşul Vălenii de Munte, STROE ALINA
În data de 12.04.2019, începând cu ora 09.30, va avea loc la Biblioteca Județeană Nicolae Iorga Ploiești, cercul de specialitate aferent semestrului II, la disciplina Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării, cu tema Simion Florea Marian – etnograf și folclorist al sufletului românesc, susținut de d-na bibliotecar a Colegiului Național Nichita Stănescu, mun. Ploiești, Corina Teodorescu.
Vă rugăm să transmiteţi aceste informaţii bibliotecarilor şcolari / profesorilor documentarişti / responsabililor CDI  din unitatea dvs., şi să sprijiniţi participarea lor la activitatea de formare continuă menţionată mai sus.
Cu ocazia celebrării Anului 2019 – Anul Cărții în România, Casa Corpului Didactic Prahova încurajează și susține derularea de activități tematice dedicate evenimentului (sesiuni de lectură, întâlniri cu scriitori, dezbateri etc.), organizate în cadrul bibliotecilor școlare/ centrelor de documentare și informare, în colaborare cu cadrele didactice, părinți, comunitate locală.
 

În anul școlar 2018-2019, Casa Corpului Didactic va derula prin intermediul departamentului Bibliotecă, în calitate de coordonator, ediția a III-a a proiectului educațional interjudețean, cu tema „Aleea scriitorilor”. Amănunte găsiți aici:

PREZENTARE PROIECT ALEEA SCRIITORILOR

Afis proiect ed. interj. Aleea Scriitorilor, ed. 3

În anul școlar 2018-2019, Casa Corpului Didactic va derula prin intermediul departamentului Bibliotecă, în calitate de coordonator, proiectul educațional județean cu tema „O planetă verde, o viață sănătoasă”.

Amănunte găsiți aici

În vederea realizării monitorizării / evidenței activității bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare din sistemul de învățământ preuniversitar, la nivelul județului Prahova, vă trimitem cu solicitarea de a le completa, fișele din atașamentele de mai jos. Acestea vor fi completate de bibliotecarul școlar (Fișa de evidență a activității bibliotecii) / responsabilul CDI sau profesorul documentarist  (Fișa de monitorizare a activității CDI), vor fi semnate de directorii unităților școlare  și ștampilate și vor fi trimise în format scanat, la adresa de e-mail: ccdph_biblioteca@yahoo.com, până la data limită de 31.11.2018. 
Vă mulțumim pentru colaborare!
 

         În cadrul Bibliotecii Casei Corpului Didactic Prahova, poate fi consultată publicația „Definitivatul-debut în educația și formarea cadrelor didactice: ghid pentru realizarea portofoliului cadrelor didactice pentru susținerea examenului de definitivare în învățământ”, realizată de ISJ București, în anul 2017. Publicația poate fi pusă la dispoziția cititorilor, inclusiv în format electronic.

Biblioteca funcţionează în incinta clădirii CCD Prahova la parter în doua încăperi.

Fondul de carte este organizat conform sistemului de clasificare zecimală universală. Astfel, biblioteca are două fonduri dominante: · fond de lingvistică, literatură, limbă · fond de cărţi de specialitate Fondul de cărţi de lingvistică şi literatură oferă utilizatorilor o sferă largă de documente în limbile română, maghiară, engleză, franceză, germană şi rusă, atât beletristică cât şi lucrări de referinţă. Fondul de cărţi de specialitate este alcătuit din urmatoarele domenii: · educaţie, învăţământ, formare, instruire, perfecţionare, metodici · psihologie, sociologie, politică, filozofie · ştiinţe naturale · ştiinţe aplicate · istorie, geografie · artă, muzică, sport · enciclopedii, dicţionare – generale şi de specialitate Există, deci posibilitatea consultării prin împrumut a unui bogat fond de cărţi pedagogice şi de specialitate.

Biblioteca pune în valoare colecţiile de publicaţii prin împrumut la domiciliu si posibilitate de consultare în sala de lectură. Sala de lectură fiind luminoasă şi primitoare, este astfel aranjat încât poate fi folosit pentru grupuri mai mici de 15 de persoane şi pentru cursuri de formare perfecţionare. Utilizatorii bibliotecii sunt întregul personal din învăţământ, atât cadrele didactice cât şi cel nedidactice şi studenţii de pe raza judeţului. Din biblioteca sunt distribuite persoanelor interesate programele pentru diferite examene. La cerere, este posibila elaborarea de bibliografii, în orice domeniu, pe baza fondului existent.

În atenția bibliotecarilor şcolari, profesorilor documentarişti, responsabililor CDI

În atenţia unităţilor de învăţământ în cadrul cărora funcţionează CDI / biblioteci şcolare, Bibliotecarilor şcolari, profesorilor documentarişti, responsabililor CDI În data de 28.09.2017, începând cu ora 10.00, la sediul Casei Corpului Didactic Prahova, va avea loc consfătuirea de specialitate, la disciplina 
Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării, având ca public ţintă bibliotecarii şcolari / profesorii documentarişti / responsabilii CDI din unităţile de învăţământ din judeţul Prahova. 

Scrisoare metodică aici